Litt om oss

Hans Ragnar med en Dansk Landhøns kylling.

Vi heter Siv og Hans Ragnar. Drivkraften i oppdrettet vårt er Hans Ragnar.

Hans Ragnar har drevet med høns i mange år, også når han var ung. Hadde høns som 4 H oppgave og vant første pris på denne. Var stolt gutt da husker han. Så ble han ungdom, og bil og damer kom først og hønsa ble solgt. Så ble det en lang pause før han flyttet til Vivestad i RE komune.

Helsa hans er blitt dårlig, så han har blitt ufør i en alder av 40. Så han går hjemme og måtte finne på noe å fordrive tiden med. Så da begynte han med høns igjen. Så nå går han rundt å steller å koser seg med hønsa.

Vi skal drive med oppdrett av høns framover av følgende raser: Dansk Landhøns, Brahma  og Faverolle. Har ruget fram mange kyllinger i vinter, men de fleste skal vi ha selv for å få opp rasene våre. Vi legger unge høner og haner under Til salgs fanen når vi skal selge noen til sommeren og høsten. Blir i første omgang Brahma for salg.

Vi stille ut hønsa på Landsutstillinga ( LU ) i november i Tønsberg 2014. Og fikk poeng fra 90-94. Alt over 90 poeng er bra høns.

Kort fortalt av oppstarten av hobbyen.

Hønsehuset våres som vi har kalt klukkebu.

Vi ble interessert i høns i mars 2013 da vi kom over noen høns av rasen Dansk Landhøns. Hans Ragnar hadde drevet med høns som guttunge og interessen for å få starte opp igjen kom nå.

Da måtte vi hive oss rundt og gjøre om lekestua til hønsehus. Denne hadde råttent gulv som måtte fjernes og nytt gulv ble lagt. Disse sjeldne Danske Landhønsa som vi nå kunne få kjøpt, måtte fort ut fra deres gamle hjem. Så vi gjorde om lekestua til et midlertidig hjem. Planen i første omgang var å få bygget et større hønsehus sommeren 2013. Før vi gikk til innkjøp av høns. Men dette fikk vi ikke tid til om vi skulle få kjøpt disse Danske Landhønsa.

Våren kom og vi synes synd på hønsa som måtte være innestengt inne i lekestua i dette fine været. Så vi slapp de løse ut som frittgående høns. De gikk ute å koste seg hele sommeren og høsten helt til et rovdyr kom og vi valgte og stenge dem inne for vinteren. Dette førte til at vi ble 2 høner og en hanekylling fattigere.

Juni 2013 så bestemte vi oss får å starte byggeprosessen til hønsehus og redskapsbu/lager. For å få til dette huset måtte vi igjennom en byggesøknad til kommunen og nabovarsel med naboen, før vi fikk det godkjent og kunne begynne å bygge. Huset som er bygget er på 30 m2 delt i to innvendig, ett til lager og ett til hobbyen våres som er hønsa.

Dette prosjektet tok hele sommeren og perioden fram til midten av desember før hønsa endlig fikk lov til å flytte inn. Vi hadde med oss hønsa under hele byggprosessen ute, de fulgte med å lurte nok på hva vi holdt på med. De skulle bare ha visst. Vi var utrolig heldige med været igjennom hele byggeprosessen. Sol og godt vær er godt å ha med i en sånn prosess. Dette ble litt i overkanten av hva jeg hadde forventet meg og er veldig takknemlig for god hjelp fra en kompis. En meget stor takk til denne herremannen som gjorde en kjempe innsats slik at dette bygget ble fullført. 🙂

 

Sommeren 2014 har vi fått så mange av hver rase at vi måtte anskaffe oss to arbeidsbrakker som vi har innredet for høner. Har nå avskille alle tre rasenne våres så vi kan få til renraset kyllinger og rugegg hele året.

 

Våren 2020 så måtte jeg slutte med høns og selge alt. Helsa mi holt ikke lenger til å holde på med høns. Men har forsatt med Blå Øre Fasaner. Kommer nok til å starte litt opp igjen om nonen år når helsa blir bedre, men ikke så stort som vi drev. Har da planer om og starte opp bare med Dansk Landhøns Store.